Status op Microsoft Teams verandert automatisch naar afwezig

,

 107,900 keer gelezen

Je status op Microsoft Teams verandert automatisch naar Afwezig als je even naar de wc gaat of koffie haalt, terwijl jij wilt dat deze op Beschikbaar blijft staan. Dit komt omdat Microsoft heeft ingesteld dat je status automatisch naar Afwezig verandert als je ongeveer 10 minuten geen gebruik maakt van je computer. Erg vervelend natuurlijk. In eerste instantie is dit voorkomen niet mogelijk. Wel zijn er een paar alternatieven die een oplossing kunnen bieden.

Zie ook: 

Voorkomen dat je status automatisch naar afwezig veranderd

Manier 1: Je muis in beweging houden

Zolang je muis blijft bewegen, verandert je status niet in afwezig. Er zijn kastjes waar je de muis op kan leggen en de muis in beweging houden, deze worden muis jigglers genoemd.

Voorbeeld van zo’n kastje: https://www.amazon.nl/Stageek-uit-schakelaar-voorkomt-computer-software/dp/B07VHBQQVG/

 

Manier 2: Programma instaleren waardoor je muis blijft bewegen

Er zijn programma’s die je muis in beweging kunnen houden, maar persoonlijk zou ik voorzichtig zijn met installeren van dit soort programma’s.

Alternatieve oplossing: Statusberichten instellen

In Teams kan je (tijdelijke) statusberichten instellen. Door deze berichten laat je jou collega’s zien dat ze je kunnen bereiken. Lees hieronder hoe je het snel doet of bekijk de uitgebreide handleiding voor vragen: Statusbericht instellen op Microsoft Teams.

1

Klik rechtsboven op je profielfoto of initialen en kies voor Statusbericht instellen.

2

Typ de status in die je jou collega’s wil laten zien. Kies vervolgens of het gezien wordt als iemand je een bericht stuurt en voor hoelang het bericht te zien blijft.

3

Iemand die jou een bericht wil sturen krijgt jou statusbericht te zien:

4

Kunnen we jouw organisatie helpen bij Teams of Microsoft 365? Neem direct contact op, of bekijk de onderstaande diensten:

15 antwoorden
 1. Chantal Legerstee
  Chantal Legerstee zegt:

  Goedemorgen,

  Ik heb jullie tip toegepast en in Outlook “vrij” aangegeven bij een meeting. De status in Teams staat dan op “beschikbaar”, maar na 5 min veranderd deze status toch weer in afwezig. Enig idee wat ik nog meer moet aanpassen?

  Mvg,
  Chantal Legerstee

  Beantwoorden
 2. gert
  gert zegt:

  Hallo Timon,
  Beide opties geprobeerd in outlook in te stellen, maar na 10 minuten toch alweer oranje.. Enig idee wat er fout kan lopen?
  thx
  Gert

  Beantwoorden
  • Timon Moes
   Timon Moes zegt:

   Hallo Gert,

   Dank voor je bericht!Is jouw Outlook agenda ook gekoppeld aan Teams? Dit betekent dat je de afspraken in je Outlook agenda ook in Teams ziet en andersom.

   Groeten,

   Timon

   Beantwoorden
 3. Mike
  Mike zegt:

  Bij mij werkt het helaas ook niet, ik heb in mijn outlook agenda een afspraak ingepland en de status als beschikbaar maar na 10 minuten gaat die toch weer naar afwezig!

  Beantwoorden
  • Stephan Terpstra
   Stephan Terpstra zegt:

   Beste Mike,
   Bedankt voor je bericht. We hebben nog even naar de mogelijkheden gekeken en gerealiseerd dat deze optie helaas niet meer werkt. Misschien bieden de alternatieven een oplossing?

   Groeten,
   Stephan

   Beantwoorden
 4. Mario
  Mario zegt:

  Beste Timon, als ik thuis aan het werk ben, gaat mijn status na 5 minuten over naar “away” als ik niet in Teams zelf actief ben. Heel vervelend. Waar kan ik dit aanpassen?
  Ik heb het al geprobeerd om een meeting te plannen in m’n agenda met de optie “free” (en m’n agenda is gekoppeld aan Teams), maar dit lukt ook niet. Een ander voorstel? Mvg, Mario

  Beantwoorden
  • Stephan Terpstra
   Stephan Terpstra zegt:

   Beste Mario,
   Bedankt voor de vraag. We hebben recentelijk nog even onderzocht en je hebt inderdaad gelijk dat deze mogelijkheid niet meer werkt. We hebben de handleiding aangepast en misschien is het invoeren van een ‘Statusbericht’ een oplossing?

   Groeten,
   Stephan

   Beantwoorden
 5. Peter
  Peter zegt:

  Mijn status springt altijd automatisch op “In gesprek” ook als ik deze weer wijzig in beschikbaar. Heb geen vergaderingen staan en dan toch weer op “in gesprek”

  Beantwoorden
  • Stephan Terpstra
   Stephan Terpstra zegt:

   Beste Peter,
   Bedankt voor je bericht. Helaas is het lastig te zeggen waar dit aan ligt. Altijd wanneer je in een gesprek zit zal je status automatisch op ‘In gesprek’ gaan. Als het goed is zal de status ook weer automatisch op ‘beschikbaar’ moeten gaan wanneer je het gesprek verlaat. Kan het misschien zijn dat er nog een gesprek is geopend op een ander venster? Probeer anders ook is om je status opnieuw in te stellen, dit doe je door naar je status te gaan en op ‘Status opnieuw instellen’ te klikken. Hierdoor herlaad Teams je status en wordt hij weer automatisch bijgewerkt.

   Ik hoop dat het helpt.
   Groeten,
   Stephan

   Beantwoorden
 6. Steven
  Steven zegt:

  is er geen instelling dat we de 10 minuten kunnen aanpassen? bijvoorbeeld dat mijn status pas naar Away gaat na 30 minuten? vroeger in Skype for business kon dit

  bedankt

  Beantwoorden
  • Stephan Terpstra
   Stephan Terpstra zegt:

   Beste Steven,
   Helaas niet. Het is opmerkelijk hoeveel gebruikers hier last van hebben en dat Microsoft geen oplossing biedt.

   Groeten,
   Stephan

   Beantwoorden
 7. Mario
  Mario zegt:

  Hallo, is er nog altijd geen oplossing voor dit probleem. Bij thuiswerken verandert mijn status soms al na 3 minuten in ‘away’, terwijl ik in een ander programma aan het werk ben. Héél vervelend. Bedankt alvast voor een reactie. Gr, Mario

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  Plaats een Reactie

  Meepraten?
  Draag gerust bij!

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.