Breakout Rooms maken op Microsoft Teams

,

 60,109 keer gelezen

Met Breakout Rooms in Microsoft Teams (vergaderruimten) kan je de deelnemers in je Teams-vergadering opdelen in kleinere groepen. In deze handleiding lees je:

 • Hoe je de Breakout Rooms aanmaakt
 • Deelnemers toevoegt aan een Breakout Room
 • Instelt dat de deelnemers zelf kunnen terugkeren naar de hoofdvergadering
 • Een timer instelt voor de Breakout Rooms in Teams
 • Een bericht stuurt naar alle deelnemers in de Breakout Rooms

Geen zin om te lezen? Je kan ook deze video bekijken:

Hoe maak je Breakout Rooms (vergaderruimten) aan?

1

Klik tijdens je vergadering op het symbool voor Breakout rooms. Dit kunnen alleen organisatoren van de vergadering.

2

Bepaal hoeveel Breakout Rooms (vergaderruimten) je wilt aanmaken. Standaard is hier 1 gekozen, maar meestal wil je dit aantal verhogen. Bij 1 komt er maar een enkele tweede ruimte, zonder jou erbij. Kies je voor 2 of hoger, dan wordt de groep opgedeeld in meerdere Breakout Rooms.

Automatisch: de groepen worden automatisch gelijkwaardig opgedeeld door Teams.

Handmatig: jij bepaalt als organisator wie er in welke ruimte komt.

Klik op Vergaderruimten maken.

3

Kies voor Deelnemers toewijzen om te bepalen wie er in welke Breakout Rooms komt.

4

Bepaal wie er in welke Breakout Room komt door eerst het vinkje naast iemands naam te kiezen, vervolgens te klikken op Toewijzen en klik daarna op de ruimte. Je kan meerdere personen tegelijk toewijzen aan een ruimte. 

 

5

Er zijn een aantal instellingen die belangrijk zijn om te controleren voordat je de Breakout Rooms start. Klik hiervoor op het tandwieltje. 

6

Kies of deelnemers zelf kunnen terugkeren naar de hoofdvergadering of dat jij ze terughaalt door de Breakout Rooms te sluiten. Als je ervoor kiest dat de deelnemers zelf kunnen terugkeren naar de Breakout Rooms, dan zien ze links naast Verlaten de knop Terug. Je kan ook tijdslimiet (timer) instellen voor de Breakout Rooms. De Breakout Rooms worden dan na die tijd automatisch gesloten. Kies het pijltje linksboven om terug te gaan, de instellingen zijn dan automatisch opgeslagen.

7

Er staan nu Breakout Rooms voor je klaar. Klik op Openen om de Breakout Rooms te openen, zodat de deelnemers in één van de ruimten terecht komen. Het kan een aantal seconden duren voordat de deelnemers daadwerkelijk in een Breakout Room komen.

8

Als organisator blijf je alleen achter in de hoofdvergadering. Je kan wel in één van de Breakout Rooms komen door te klikken op de Room en daarna te kiezen voor Deelnemen aan vergaderruimten. 

9

Kies Sluiten om alle deelnemers in de Breakout Rooms weer terug te halen naar de hoofdvergadering.

Een bericht sturen naar de deelnemers de Breakout Rooms

Jij kan iedereen in de Breakout Rooms een bericht sturen. Klik hiervoor op het onderstaande teken.

 

Kunnen we jouw organisatie helpen bij Teams of Microsoft 365? Neem direct contact op, of bekijk de onderstaande diensten:

Stel vragen over deze handleiding hieronder! 

20 antwoorden
 1. Hanny Strauss
  Hanny Strauss zegt:

  Ik heb namens een trainer een MS Teams meeting verzonden naar 24 deelnemers voor een workshop. Verzoek was 12 breakout rooms aan te maken. Dit is gedaan. Maar ik ben niet de trainer slechts de uitvoerder. Nu is de vraag gekomen of ik de trainer zelf ook organisator kan maken. Ik krijg dit niet gevonden. Ik deel zelf niet mee aan de meeting dus hij dient de rechten te krijgen die ik ook als organisator heb. Graag raad waarvoor dank.

  Beantwoorden
  • Stephan Terpstra
   Stephan Terpstra zegt:

   Beste Hanny,
   Bedankt voor je bericht.De persoon die vergadering inplant (organisator) is de enige persoon die Breakout Rooms kan aanmaken. Deze rechten kan je niet toewijzen aan iemand anders. Ik weet dat Microsoft er wel aan werkt dit mogelijk te maken.

   Een presentator kan geen Breakout Rooms aanmaken en wijzigen.

   Groeten,
   Stephan

   Beantwoorden
 2. Roos
  Roos zegt:

  Als de organisator de breakout rooms van tevoren aanmaakt, kan de trainer (niet zijnde de organisator) dan wel mensen toewijzen aan de breakout rooms? Of kan ook alleen de organisator dat?

  Beantwoorden
  • Timon Moes
   Timon Moes zegt:

   Hi Roos,

   Dank voor je vraag! Helaas op dit moment alleen nog de organisator. Microsoft wil het mogelijk maken dat er in de toekomst meerdere organisators kunnen zijn. Dus hopelijk komt er die manier snel een oplossing.

   Beantwoorden
 3. Els
  Els zegt:

  Ik zou ook graag de optie willen dat meerdere mensen organisator kunnen zijn.
  Is het wel mogelijk om de mensen zelf van vergaderruimte te laten wisselen??

  Beantwoorden
  • Stephan Terpstra
   Stephan Terpstra zegt:

   Beste Els,
   Bedankt voor je bericht. Helaas heeft Teams geen mogelijkheid om de deelnemers zelf van vergaderruimte te laten wisselen. Ook kan je geen andere mensen organisator maken. Voor deze functies is Teams (momenteel) niet weggelegd.

   Groeten,
   Stephan

   Beantwoorden
 4. Inge
  Inge zegt:

  Als ik meerdere keren in één vergadering de breakoutrooms gebruik, wil ik dezelfde verdeling van personen gebruiken. Gaat dat automatisch, of moet ik ze dan handmatig indelen?

  Beantwoorden
  • Timon Moes
   Timon Moes zegt:

   Dag Inge,

   Dank voor je vraag! Als je kies voor automatisch dan worden de deelnemers gelijkwaardig verdeeld over de ruimtes. Als de Breakout Rooms opnieuw wilt laten indelen kan je rechtsboven op de drie puntjes klikken en dan > Ruimten opnieuw maken. Is dat een antwoord op je vraag?

   Gr. Timon

   Beantwoorden
 5. M
  M zegt:

  Ik kan niet deelnemen aan een breakout room, de organisator krijgt een melding dat dit niet mogelijk is. Hoe kan ik dit oplossen?

  Beantwoorden
  • Timon Moes
   Timon Moes zegt:

   Beste M,

   Gebruik je Teams misschien in de browser? Even controleren op updates kan ook handig zijn > Drie puntjes naast je profielfoto of initialen > Controleren op nieuwe versie.

   Gr. Timon

   Beantwoorden
 6. Danielle
  Danielle zegt:

  Hoi, Wanneer ik de break-out rooms meerdere keren wil gebruiken, maar dan in de deelnemers wil wijzigen, moet ik dan de ruimten opnieuw maken of kan dit dan opnieuw bij deelnemers indelen?

  Beantwoorden
  • Timon Moes
   Timon Moes zegt:

   Beste Daniëlle,

   Dank voor je vraag. Je hoeft de ruimtes niet te sluiten. Je kan naar een ruimte (Breakout Room) gaan, de deelnemers selecteren en vervolgen klikken op Toewijzen. Zo verplaats je de deelnemer naar een andere ruimte.

   Gr. Timon

   Beantwoorden
 7. Femke
  Femke zegt:

  Goede uitleg! Waar ik benieuwd naar ben is de functie automatisch toewijzen. Werkt dat ook als deelnemers later aanhaken?
  Tijdens een plenaire presentatie wil ik alles alvast klaarzetten, maar wat als er ondertussen nog deelnemers aanhaken of nadat ik het heb klaargezet. Worden die dan ook automatisch toegewezen?

  Beantwoorden
 8. Femke
  Femke zegt:

  Dank Timon voor je reactie. Ik liep onlangs ook tegen het probleem aan dat mensen die later in de vergadering kwamen niet meer toegewezen konden worden. Ik had echter voorafgaand aan de vergadering de ruimtes klaargezet en de deelnemers toegewezen. Ik kan nergens vinden hoe dat kan? Teams bleef maar aangeven ‘alle deelnemers zijn toegewezen’

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.