Veel problemen met SONOS: Waar gaat het mis?

Timon Moes - 12-3-2024

Sonos heeft zich in de loop der jaren gepositioneerd als een high-end merk voor draadloze muzieksystemen. Hoewel het bedrijf bekendstaat om zijn kwalitatieve geluidsproducten, is er ook een groeiende groep gebruikers die tegen aanzienlijke problemen aanloopt. In dit artikel bespreek ik de verschillende problemen met Sonos-systemen, gebaseerd op zowel mijn eigen ervaringen als die van anderen.

Verbinding en Installatieproblemen

Een van de meest voorkomende klachten over Sonos is het verbindingsprobleem. Veel gebruikers melden dat hun speakers niet consistent verbinding maken via de Sonos-app. Dit probleem is niet alleen beperkt tot een bepaald model, maar komt voor bij verschillende soorten speakers. Hier zijn enkele specifieke problemen die ik en mijn collega Annabel zijn tegengekomen:

  1. Setup: Nieuwe speakers worden vaak niet automatisch gevonden door de Sonos-app, zelfs niet direct uit de verpakking.
  2. Instabiele verbinding: Tijdens het afspelen van muziek valt de verbinding vaak weg, of sommige speakers worden niet herkend als onderdeel van de groep.
  3. Netwerkonafhankelijkheid: Problemen blijven bestaan, ongeacht het wifi-netwerk. Zowel op mijn netwerk als op een ander netwerk bleef de instabiliteit bestaan.

Updates en langetermijnondersteuning

Sonos brengt regelmatig updates uit voor hun systemen, wat op zich goed is voor de functionaliteit en beveiliging. Echter, deze updates brengen ook problemen met zich mee:

  1. Frequentie van updates: Gebruikers moeten regelmatig updates installeren om hun speakers te blijven gebruiken.
  2. Compatibiliteit: Oude speakers verliezen vaak functionaliteit na nieuwe updates, zoals bij de overgang van het S1- naar het S2-systeem.
  3. Toekomstige Ondersteuning: Er is onzekerheid over hoe lang Sonos zijn producten blijft ondersteunen, wat vooral problematisch kan zijn als het bedrijf zou ophouden te bestaan. Zonder updates kunnen speakers van honderden euro's mogelijk nutteloos worden.

Gebrek aan Aux-aansluitingen

Veel Sonos-speakers missen een eenvoudige aux-aansluiting, wat hun gebruiksgemak vermindert:

  1. Sonos One: Deze speaker heeft geen aux-aansluiting en is volledig afhankelijk van wifi-verbindingen.
  2. Sonos Era 100 + 300 : Hoewel dit model via een adapter met USB-C verbonden kan worden, vereist het een extra aankoop.
  3. Bluetooth Beperkingen: Sommige Sonos-speakers ondersteunen wel Bluetooth, maar kunnen alleen via Bluetooth worden verbonden na een initiële setup via de Sonos-app.

Spraakassistent Integratie

Sonos had aanvankelijk een samenwerking met Google, waardoor Google Assistant beschikbaar was op hun speakers. Echter, deze samenwerking is beëindigd, wat problemen veroorzaakt voor gebruikers:

  1. Beperkte Assistenten: Nieuwe modellen zoals de Era 100 en Era 300 ondersteunen alleen Sonos Assistant en Amazon Alexa. Google Assistant, populair in Nederland, wordt niet langer ondersteund.
  2. Taalondersteuning: Amazon Alexa werkt alleen in het Engels, en Sonos Assistant biedt beperkte functionaliteit in het Nederlands.

 

Recensies en gebruikerservaringen

  1. Gebrekkige communicatie tussen nieuwe en oude speakers: Nieuwe modellen werken vaak niet goed samen met oudere modellen, wat frustratie veroorzaakt bij gebruikers die hun systeem willen uitbreiden.
  2. Reparatieservice: : Sonos biedt vaak buiten de garantie geen reparaties aan voor hun producten. Als een speaker kapot gaat, moet de gebruiker een nieuwe kopen, hoewel Sonos vaak 30% korting biedt op vervangende producten.
  3. Softwareproblemen: Veel gebruikers melden dat de configuratiestappen vaak onoverzichtelijk en complex zijn, met frequente verbindingsproblemen en slechte softwareprestaties.

Conclusie 

Hoewel Sonos bekendstaat om zijn uitstekende geluidskwaliteit, kampt het merk met aanzienlijke problemen op het gebied van connectiviteit, updates en gebruikersgemak. Het gebrek aan langetermijnondersteuning en reparatiemogelijkheden is zorgwekkend voor gebruikers die een duurzame investering willen doen. Voor degenen die een eenvoudig en betrouwbaar muzieksysteem zoeken, zijn er mogelijk betere alternatieven beschikbaar.