Review: Ikea IDÅSEN bureau - Voor- en Nadelen na 1 Jaar Gebruik

Timon Moes - 8-6-2024

Het Ikea-bureau IDÅSEN is een populaire keuze voor veel thuiswerkers en kantooromgevingen. Na een jaar intensief gebruik, deel ik graag mijn ervaringen met jullie. Dit bureau, dat ik van Ikea heb gekregen, heeft zowel sterke punten als enkele nadelen die ik in dit artikel zal bespreken.

Stabiliteit en Duurzaamheid

Een van de eerste dingen die opvalt aan dit bureau is de stabiliteit. Ondanks dat het regelmatig wordt gebruikt, blijft het bureau stabiel en wiebelt het nauwelijks, zelfs niet bij krachtig duwen. Dit is een significant voordeel ten opzichte van andere goedkopere Ikea-bureaus die ik eerder heb gehad. De poten zorgen voor een solide basis, wat essentieel is voor een betrouwbaar werkoppervlak.

Verstelbaarheid en Gebruiksgemak

De verstelbaarheid van dit bureau is indrukwekkend. Met een simpele druk op de knop of via de app op mijn telefoon kan ik de hoogte moeiteloos aanpassen. Dit maakt het bureau ergonomisch verantwoord en gebruiksvriendelijk. Hoewel ik de app niet vaak gebruik, kan ik me voorstellen dat het voor kantoren met meerdere gebruikers handig is om favoriete instellingen op te slaan.

Nadelen en Verbeterpunten

Een nadeel dat ik heb ervaren is het kabelmanagement. Het meegeleverde netje werkt niet goed om alle kabels netjes op te bergen, wat soms voor een rommelige aanblik zorgt. Daarnaast stopte de motor niet altijd automatisch als er iets tussen kwam, wat potentieel gevaarlijk kan zijn. Gelukkig gebeurde dit slechts een paar keer, maar het is zeker iets om in gedachten te houden.

Tafelblad: Prijs en Afmetingen

De afmetingen van het tafelblad dat ik gebruik zijn 70 cm breed en 120 cm lang, wat ideaal is voor mijn werkomgeving. Dit formaat biedt voldoende ruimte zonder te veel ruimte in te nemen. Ikea biedt ook de mogelijkheid om een groter tafelblad te kiezen (160 x 80 cm) voor wie meer werkruimte nodig heeft. De prijs van het bureau varieert afhankelijk van het formaat van het tafelblad. Er is een prijsverschil van ongeveer € 50,00 tussen de kleinere en grotere versies, waardoor je flexibel kunt zijn in je keuze zonder een grote extra uitgave te doen. 

Flexibiliteit en Comfort

De flexibiliteit die dit bureau biedt, is een ander aspect dat ik wil benadrukken. De combinatie met de bijgeleverde verstelbare kruk maakt het mogelijk om op verschillende hoogtes te werken, wat mijn werkhouding aanzienlijk heeft verbeterd. Het is een mooi alternatief voor langdurig staan en schijnt ook goed te zijn voor je rug.

Constructie en Montage

Het bureau is verrassend eenvoudig in elkaar te zetten. Ondanks dat ik geen expert ben in het monteren van meubels, ging dit soepel en staat het bureau nog steeds stabiel na meerdere keren opnieuw in elkaar zetten. Dit maakt het een duurzame keuze voor de lange termijn.

Conclusie

Al met al ben ik zeer tevreden met dit Ikea-bureau. Het biedt een geweldige mix van stabiliteit, verstelbaarheid en comfort. Mocht je twijfelen tussen een handmatig verstelbaar bureau en een elektrisch verstelbaar bureau, dan raad ik zeker de elektrische versie aan vanwege het gemak en de frequente aanpassingen die je ermee zult doen. Voor wie overweegt dit bureau aan te schaffen, is het zeker een investering waard, vooral gezien de ergonomische voordelen en het gebruiksgemak.