iOS 18: Opvallende nieuwe functies

Timon Moes - 23-7-2024

Ontdek de nieuwe functies van iOS 18

In dit artikel bespreek ik de nieuwste functies van iOS 18. We gaan dieper in op de nuttigste en meest chaotische functies en geven onze eigen mening over de verbeteringen en veranderingen in deze nieuwe versie van iOS.

Welke modellen hebben iOS 18?

iPhone SE (2020), iPhone SE (2022), iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11 Pro, iPhone 11, iPhone 12 Pro, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 plus, iPhone 13 Pro, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Plus, iPhone 14, iPhone 15 Pro, iPhone 15, iPhone 15 Pro, iPhone 16, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Plus

Aanpasbare knoppen op het toegansscherm

Een van de handige nieuwe functies in iOS 18 is de mogelijkheid om knoppen op het toegangsscherm aan te passen. In de voorgaande iOS zijn dit altijd de zaklamp en camera. Dit biedt gebruikers meer controle over welke functies snel toegankelijk zijn zonder de telefoon te ontgrendelen. Door simpelweg een knop te verwijderen en op de plusknop te klikken, kan je een nieuwe regelaar kiezen. 
 
Regelaars iOS 18Regelaars iOS 18 Beginscherm Aanpassen
 

Zaklamp in het dynamic island 

Het Dynamic Island functie toont nu ook de zaklamp, wat het gebruik van deze functie intuïtiever maakt. De helderheid van de zaklamp kan nu eenvoudig worden aangepast door omhoog te vegen, en de breedte van de lichtbundel kan worden aangepast door naar de zijkanten te vegen. Dit maakt de zaklamp veel veelzijdiger en bruikbaarder in verschillende situaties.

Zaklamp iOS 18

Besturing met Ogen en Spraakopdrachten

Een baanbrekende functie in iOS 18 is de mogelijkheid om de iPhone met je ogen te besturen. Dit is vooral nuttig voor mensen met fysieke beperkingen, maar kan ook handig zijn voor andere gebruikers. Daarnaast biedt iOS 18 nu ook spraakopdrachten, waarmee je taken kunt uitvoeren door simpelweg een vooraf ingesteld woord uit te spreken.

Spraakbesturing iOS 18

Verbeteringen in de Berichtenapp

In de berichtenapp kun je nu berichten inplannen om later te versturen, wat handig kan zijn voor verjaardagen of andere belangrijke momenten. Helaas werkt deze functie momenteel alleen met andere Apple-gebruikers, maar er is goed nieuws: Apple gaat binnenkort RCS (Rich Communication Services) ondersteunen, waardoor deze functie ook met Android-gebruikers zal werken.

Stuur Later iOS 18

AI-functies en Apple Intelligence

Hoewel de AI-functies nog niet volledig operationeel zijn in de huidige beta-versie van iOS 18, beloven ze veel goeds voor de toekomst. Apple Intelligence kan bijvoorbeeld automatisch antwoorden opstellen, samenvattingen creëren, en Siri kan nu beter de context van je verzoeken begrijpen. Dit maakt Siri een stuk nuttiger in het dagelijks gebruik.

Apple Intelligence

Aanpasbaar Beginscherm en Bedieningspaneel

Het beginscherm en bedieningspaneel van iOS 18 zijn nu nog verder aanpasbaar. Je kunt nu widgets toevoegen en aanpassen in grootte, en apps kunnen op willekeurige plekken worden neergezet. Dit geeft gebruikers meer vrijheid in hoe ze hun beginscherm organiseren, hoewel de functie voor grote apps visueel niet altijd aantrekkelijk is.

iOS 18 App Kleuren AanpasbaarBedieningspaneel Aanpasbaar iOS 18

Voertuigbeweging Cues en Minder Snel Ziek in de Auto

Een unieke functie van iOS 18 is de mogelijkheid om misselijkheid in de auto te verminderen door Vehicle Motion Cues aan te zetten. Deze functie zorgt ervoor dat het scherm meebeweegt met de bewegingen van de auto, wat helpt om misselijkheid te voorkomen wanneer je lang naar je scherm kijkt tijdens een autorit.

Verbeterde Agenda en Notities

De agenda in iOS 18 biedt nu een veel beter overzicht van je afspraken, met gekleurde bolletjes die je schema visueel aantrekkelijker en overzichtelijker maken. In de notitie-app kun je nu ook berekeningen invullen en direct het antwoord zien, en zelfs grafieken laten creëren. Daarnaast kan je nu ook audio-opnamen toevoegen aan notities.

Verbeterde Foto's App

De Foto's app in iOS 18 heeft veel nieuwe functies en knoppen, hoewel dit de app soms chaotisch kan maken. Je kunt nu filteren op verschillende categorieën zoals schermafbeeldingen, en de zoekfunctie is aanzienlijk verbeterd. Daarnaast kunnen gebruikers binnenkort objecten op foto's selecteren en automatisch laten verwijderen door AI.

Chaos en Kleurenschema's op het Beginscherm

Hoewel het aanpassen van kleuren op het beginscherm een leuke functie kan zijn, kan het ook leiden tot visuele chaos. Het grote maken van apps is bijvoorbeeld een functie die visueel vaak niet aantrekkelijk is. Gelukkig kan deze functie eenvoudig worden teruggezet naar de standaardinstellingen.

Conclusie: iOS 18 – Innovatief maar Niet Zonder Gebreken

iOS 18 brengt veel nieuwe en innovatieve functies die het gebruik van de iPhone verbeteren en aanpassen aan de behoeften van verschillende gebruikers. Hoewel sommige functies nog in ontwikkeling zijn en de AI-functies nog niet volledig operationeel zijn, biedt deze nieuwe versie van iOS veelbelovende verbeteringen.

Blijf op de hoogte van toekomstige updates en nieuwe functies door je te abonneren op ons kanaal. Bedankt voor het lezen van deze uitgebreide review van iOS 18.