Status op Microsoft Teams verandert automatisch naar afwezig

Timon Moes - 9-6-2024
Microsoft Teams

Je status op Microsoft Teams verandert automatisch naar Afwezig als je even naar de wc gaat of koffie haalt, terwijl jij wilt dat deze op Beschikbaar blijft staan. Dit komt omdat Microsoft heeft ingesteld dat je status automatisch naar Afwezig verandert als je ongeveer 10 minuten geen gebruik maakt van je computer. Erg vervelend natuurlijk. In eerste instantie is dit voorkomen niet mogelijk. Wel zijn er een paar alternatieven die een oplossing kunnen bieden.

Voorkomen dat je status automatisch naar afwezig veranderd

Manier 1: Je muis in beweging houden

Zolang je muis blijft bewegen, verandert je status niet in afwezig. Er zijn kastjes waar je de muis op kan leggen en de muis in beweging houden, deze worden muis jigglers genoemd. Je kan ook USB-sticks gebruiken die ervoor zorgen dat je muis altijd blijft bewegen, maar dan stop je natuurlijk wel een USB-stick in je computer en daar zit je misschien niet op te wachten. 

Voorbeeld van zo’n kastje: https://www.amazon.nl/VAYDEER-intervaltimer-niet-detecteerbare-muisbeweger-bestuurdersvrije/dp/B0BR5MJQ6

Voorbeeld van een USB-stick die je muis in beweging houdt: https://www.amazon.nl/Undetectable-schakelaar-automatische-multi-track-bestuurdervrij/dp/B09NVH8HV

Is niet gesponsord. 

Manier 2 

Pas de status aan via je profielfoto, maar kies voor Duur. Je kan dan kiezen hoelang de gekozen status vastgehouden blijft.  

Status Instellen Teams

Manier 3: Je hele agenda volplannen 

Je kan je hele agenda vol zetten met afspraken. Het nadeel is dat je status dan altijd op bezet staat. Het voordeel is dat die ook niet op afwezig kan komen te staan.

Manier 4: Programma installeren waardoor je muis blijft bewegen

Er zijn programma’s die je muis in beweging kunnen houden, maar persoonlijk zou ik voorzichtig zijn met installeren van dit soort programma’s.

Alternatieve oplossingen 

Oplossing 1

Plan je hele agenda vol met fictieve afspraken. Wanneer afspraken staan in je agenda blijf je status altijd op Bezet staan met een rood bolletje erbij. Het probleem is dat je status dan niet op Beschikbaar komt te staan. 

 

Oplossing 2

In Teams kan je (tijdelijke) statusberichten instellen. Door deze berichten laat je jouw collega’s zien dat ze je kunnen bereiken. 

1

Klik rechtsboven op je profielfoto of initialen en kies voor Statusbericht instellen.

Statusbericht Instellen

2

Typ de status in die je jouw collega’s wil laten zien. Kies vervolgens dat het gezien wordt als iemand je een bericht stuurt en voor hoelang het bericht te zien blijft.

Statusbericht Instellen Teams 3

 

Willen jij en jouw collega's efficiënter werken met Microsoft Teams?